Młode marchewki z patelni


Wiosna! Nareszcie wiosna! Dni są coraz dłuższe i cieplejsze, kwitną owocowe drzewa i świeci słońce! Przyznajcie, że też kochacie wiosnę! Wiosna to także pierwsze młode warzywa. Któż z nas nie marzył o nich przez całą zimę? Dzisiaj podrzucam Wam pomysł na młode marchewki z patelni - mogą stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do obiadu. 



  • pęczek młodych marchewek (ok. 500 g)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • garść orzeszków piniowych 

Marchewki myjemy i osuszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i układamy marchewki. Smażymy je przez kilka minut z każdej strony. Następnie marchewki podlewamy gorącą wodą, dodajemy gałązki tymianku i dusimy pod przykryciem przez kolejne kilka minut - do czasu aż osiągną pożądaną przez nas miękkość. Pod koniec duszenia odkrywamy patelnię, marchewki polewamy syropem klonowym i dusimy do całkowitego odparowania wody. Gotowe marchewki oprószamy solą oraz pieprzem i posypujemy orzeszkami piniowymi.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia marchewek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



1 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum