Kwiaty cukinii smażone w cieście


Kwiaty cukinii to nieodłączny element lata. Można z nich w kilka chwil wyczarować smaczne posiłki. A gdy jeszcze ma się tak kochaną Babcię i Ciocię, że pozwalają ogołocić swoje cukiniowe krzaczki ze wszystkich kwiatów - bo przecież i tak niedługo będą kolejne - to już w ogóle jest idealnie! W weekend zajadaliśmy się kwiatami cukinii smażonymi w cieście. Ta szybka w przygotowaniu przekąska jest nie tylko pyszna, ale jeszcze przyjemnie chrupie podczas jedzenia. 





  • kwiaty cukinii 
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • około 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Obydwa rodzaje mąki oraz sól dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy gazowaną wodę mineralną, cały czas mieszając. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję trochę rzadszą niż ciasto na naleśniki. Kwiaty cukinii delikatnie rozchylamy i pozbawiamy pręcików. Tak przygotowane kwiaty zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kwiaty odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum