Nalewka z moreli


Koniec lipca to idealny moment na przygotowanie nalewki morelowej. Targowe stragany wprost uginają się od tych słodkich owoców, więc nic tylko kupować i nastawiać nalewkę. Ma piękny bursztynowy kolor i cudownie pachnie morelami. To takie promienie letniego słońca zamknięte w butelce na zimę...






  • 1 kg moreli
  • 500 ml wódki
  • 750 g cukru
  • 100 ml spirytusu
  • 1 laska wanilii 

Morele dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i kroimy na połówki lub ćwiartki. Przekładamy je do dużego słoja, zasypujemy 500 g cukru i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Następnie morele zalewamy wódką. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w słoneczne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelki, a pozostałe owoce zasypujemy 250 g cukru oraz zalewamy spirytusem i odstawiamy na 1 miesiąc. Po upływie miesiąca owoce dokładnie odsączamy, nieco je ugniatając. Powstałą nalewkę łączymy z tą którą zlaliśmy miesiąc wcześniej. Nalewkę przecedzamy przez gęstą kilkakrotnie złożoną gazę i przelewamy do butelki. Nalewka jest już gotowa :) 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia nalewki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



2 komentarze:

  1. Taka domowa naleweczka będzie w sam raz na zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy sama nalewek nie robiłam... Może czas zacząć? :)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum